Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, otopark sorununu çözmek için yeni bir yönetmelik hazırlıyor. Artık her daireye en az bir otopark alanı zorunlu olacak. Otopark sorununu kendi parselinde çözemeyenler için ise ‘otopark sertifikası’ uygulanacak. Yol boyu otopark alanından her daireye yer ayrılacak, bu alan evle birlikte alınıp satılacak.
Özellikle büyükşehirlerde yaşanan otopark sorununu çözmek için yeni bir yönetmelik hazırlanıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğünce yapılan çalışmayla, İmar Kanunu’ndaki otopark maddesi revize edilecek, bu kapsamda yeni bir yönetmelik çıkarılacak. Mevcut tebliğde her 3 ev için bir otopark şartı bulunurken, artık her daire için en az bir otopark şart koşulacak. Düzenlemeye göre yeni yapılarda, otopark sorununu kendi parseli içinde çözemeyen alanlarda ise ‘otopark sertifikası’ uygulanacak. Türkiye’de ilk kez uygulanacak bu sistemde yol boyunca her daire için bir yer ayrılacak. Tapuda, bu alanın belirlenen bağımsız bölüme tescili kaydıyla sertifika düzenlenecek. Konut, sertifikayla bir bütün olarak alınıp satılacak.
AYRI ALINIP SATILSIN
Otopark konusunda yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri konusunda İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) de çalışıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’nin yeni İmar Kanunu kapsamında inşaat sektörü temsilcilerinin de görüşlerine başvurduğunu belirten İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım, otopark sorunu konusunda bir rapor hazırlayarak bakanlığa ileteceklerini söyledi. Otopark sertifikası sisteminde otopark alanının evlerle alınıp satılması fikrine sıcak bakan Durbakayım, bu konuda bir uyarıda bulundu. Otopark tapusunun bağımsız olması gerektiğine dikkat çeken Durbakayım, “Yaşlı bir çift arabası yoksa boşuna otopark külfetine girmemeli. Ya da belli dönem ihtiyacı olan sonra ihtiyacı kalmayan kişi bu alan hakkını isteyince satmalı. Tapuların bütün olarak işlemesi ev alacak kişilere gereksiz ek maliyet yükler” dedi.
ORTAK KULLANIM OLSUN
Küçük parsellerin olduğu ilçelerde sertifika sisteminin çözüm olmayacağını belirten Durbakayım, şunları söyledi: “Mesela İstanbul Bağdat Caddesi’ni düşünelim. Bu alanda 800, 1000 metrekarelik parseller var. Her parseldeki bina ayrı otopark yapınca kayıp alan oluyor. Oysa bodrumlar ortak kulanım alanı olsa, daha rahat ve ferah otoparklar olur. Ortak otoparka tek giriş olur ve tüm bina sakinleri kullanır.” Durbakayım’ın diğer bir çözüm önerisi ise yeni yapılan binalarda fazladan otopark yapılıp belediyelere tahsis edilmesi. Dubakayım, “Yeni bir binada 2 kat otopark yeterli ise de bunu 4 kat yapıp ilçe belediyesine verebiliriz. Böylece bölgedeki diğer sorun yaşayanlara çözüm yolu açılır” dedi. Durbakayım, öneri raporlarını en kısa süde bakanlığa sunacaklarını kaydetti.
YATAK ODASI KADAR OTOPARK
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan çalışma kapsamında, Japonya’dan Hong Kong’a, İngiltere’den İspanya ve Amerika’ya kadar birçok ülkedeki otopark uygulamaları ve yönetmeliklerin incelendiğini belirtildi. Hong Kong modelinde “bir evdeki yatak odası sayısı kadar otopark” zorunluluğu bulunduğunu belirten yetkililer, hastane binalarında ise metrekare, yatak ve poliklinik sayısının devreye girdiğini bildirdi. Hangi tür yapı ve konutun ne kadar otopark ihtiyacı olduğunun, bu yönetmelik çalışmasında netlik kazanacağını ifade eden yetkililer, Hong Kong’taki “yatak odası modelinin” Türkiye’de uygulanabileceğini kaydetti.
YETKİ BELEDİYEDE
BELEDİYELERİN, otoparkla ilgili düzenleme yetkileri bulunmasına karşın işletmeciliğine yönelik yetkisi yok. Yeni düzenlemeyle, artık otoparkların tasarımından yapımına ve işletmesine kadar bütün yetkiler belediyelere verilecek. Böylece kontrolsüz otopark işletmeciliğinin ortadan kaldırılması hedefleniyor. Kanunda, belediyelerin otopark hesabı oluşturmasına yönelik bir düzenleme de bulunacak. Otopark işletmeciliğinden elde edilen tüm gelirler bu hesapta toplanacak. Bu gelirin de sadece yeni otopark alanları oluşturulması, kamulaştırma yapılması ve otoparkların inşası ile işletmesinde kullanılması zorunlu tutulacak. Planlama aşamasında da ana arterlerin kesişme noktasına 500 metre mesafede, oradaki yoğunluk göz önünde bulundurularak otopark alanları oluşturulması gerekecek.
APART PARK DÖNEMİ
İSPARK da otopark sorununu çözmek amacıyla yeni bir çalışma başlatıyor. Apart Park adı verilen yeni sistem için 5 ilçede pilot uygulama başlatılıyor. Bayrampaşa, Gaziosmanpaşa, Eyüp, Sancaktepe ve Kağıthane’de yapılacak Apart Parklarda sokak sakinlerine otopark hissesi verilmesi planlanıyor. Kısıtlı alanlarda maksimum aracın parklanmasını sağlayan, Apart Parklarda mekanik sistemler kullanılarak imal edilmiş, 50 metrekarelik bir alanda 20 aracın park etmesine imkan sağlayan sistemler kurulacak. Yapılacak olan Apart Parklar’a öncelikli olarak sokak sakinlerinin hissesi bulunacak. Bu hisse sokakta ev satın alan kişiye devredilebilecek ve istenildiğinde başka birine satılabilecek.